FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION
WASHINGTON

OFFICE OF March 14, 2016

THE CHAIRMAN

The Honorable Patrick J. Leahy
United States Senate

437 Russell Senate Office Building
Washington, D.C. 20510

Dear Senator Leahy:

Thank you for your letter concerning the important public safety licensing issue raised by
your constituents in the Town of St. Johnsbury, Vermont. Your views on this issue are very
important to us.

I wholeheartedly agree that efficient and effective communication during emergencies is
critical. It appears that your constituents in the Town of St. Johnsbury did not file the proper
documentation to justify operating at power levels exceeding the limits currently set forth in our
rules. Because I understand the importance of this issue to you, I encourage your constituents in
St. Johnsbury to contact staff in the Commission’s Public Safety and Homeland Security Bureau
if they need further assistance in this matter.

The Commission’s Part 90 rules set forth a formula to determine the maximum power
level at which a public safety radio licensee may operate. This formula is based on the
applicant’s proposed antenna height and its proposed service area. Applicants who seek to
exceed these formula-based power limits must either request a waiver of our rules or provide an
engineering analysis demonstrating that the proposed facilities will not exceed a certain signal
level at the edge of the applicant’s proposed service area.

In this case, St. Johnsbury sought to operate at power levels in excess of the maximum
power levels allowed under our rules. However, St. Johnsbury did not file an engineering
analysis justifying this increased power level nor did it otherwise seek a waiver of our rules.
Therefore, while St. Johnsbury’s license application was granted, the power level authorized
under this license was lower than that power level requested in St. Johnsbury’s application.

Unfortunately, St. Johnsbury is outside the period for seeking timely reconsideration of
the Bureau’s decision. However, St. Johnsbury is not precluded from filing a new application to
operate a repeater on Burke Mountain. Such an application must be submitted through an FCC-
certified frequency coordinator, and if the application seeks authorization to exceed the

! Our records indicate that the application filed by St. Johnsbury through its frequency coordinator (file no.
004749692) sought authorization for a 40-watt repeater at Burke Mountain. Staff recently contacted the frequency
coordinator and learned that St. Johnsbury initially sought a power of 100 watts, but that the frequency coordinator
suggested that St. Johnsbury apply for 40 watts, given the proposed area of operation. Based on the proposed
antenna height and service area in the application, the Commission’s Public Safety and Homeland Security Bureau
(Bureau) authorized a maximum power of 19.22 watts based on the formula set forth in Section 90.205 of the
Commission’s rules.
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maximum power specified in Section 90.205, it must include an engineering analysis or,
alternatively, a request for waiver of Section 90.205, supported by a showing of good cause.

The new application will also need to go through cross-border coordination with Canada.
While Canada previously indicated it had no objection to a repeater of up to 40 watts on Burke
Mountain, a request for higher power will need to be re-coordinated. For your review I have
attached a Public Notice that provides information to licensees and frequency coordinators about
the coordination process with Canada. The Bureau licensing staff is available to assist in the
Canadian coordination process and address any questions that you or St. Johnsbury may have.

I appreciate your interest in this matter. Please let me know if I can be of any further
assistance.

Sincerely,

Tom Wheeler

Enclosure



FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION
WASHINGTON
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THE CHAIRMAN

The Honorable Bernard Sanders
United States Senate

332 Dirksen Senate Office Building
Washington, D.C. 20510

Dear Senator Sanders:

Thank you for your letter concerning the important public safety licensing issue raised by
your constituents in the Town of St. Johnsbury, Vermont. Your views on this issue are very
important to us.

I wholeheartedly agree that efficient and effective communication during emergencies is
critical. It appears that your constituents in the Town of St. Johnsbury did not file the proper
documentation to justify operating at power levels exceeding the limits currently set forth in our
rules. Because I understand the importance of this issue to you, I encourage your constituents in
St. Johnsbury to contact staff in the Commission’s Public Safety and Homeland Security Bureau
if they need further assistance in this matter.

The Commission’s Part 90 rules set forth a formula to determine the maximum power
level at which a public safety radio licensee may operate. This formula is based on the
applicant’s proposed antenna height and its proposed service area. Applicants who seek to
exceed these formula-based power limits must either request a waiver of our rules or provide an
engineering analysis demonstrating that the proposed facilities will not exceed a certain signal
level at the edge of the applicant’s proposed service area.

In this case, St. Johnsbury sought to operate at power levels in excess of the maximum
power levels allowed under our rules. However, St. Johnsbury did not file an engineering
analysis justifying this increased power level nor did it otherwise seek a waiver of our rules.
Therefore, while St. Johnsbury’s license application was granted, the power level authorized
under this license was lower than that power level requested in St. Johnsbury’s application. !

Unfortunately, St. Johnsbury is outside the period for seeking timely reconsideration of
the Bureau’s decision. However, St. Johnsbury is not precluded from filing a new application to
operate a repeater on Burke Mountain. Such an application must be submitted through an FCC-
certified frequency coordinator, and if the application seeks authorization to exceed the

! Our records indicate that the application filed by St. Johnsbury through its frequency coordinator (file no.
004749692) sought authorization for a 40-watt repeater at Burke Mountain. Staff recently contacted the frequency
coordinator and learned that St. Johnsbury initially sought a power of 100 watts, but that the frequency coordinator
suggested that St. Johnsbury apply for 40 watts, given the proposed area of operation. Based on the proposed
antenna height and service area in the application, the Commission’s Public Safety and Homeland Security Bureau
(Bureau) authorized a maximum power of 19.22 watts based on the formula set forth in Section 90.205 of the
Commission’s rules.
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maximum power specified in Section 90.205, it must include an engineering analysis or,
alternatively, a request for waiver of Section 90.205, supported by a showing of good cause.

The new application will also need to go through cross-border coordination with Canada.
While Canada previously indicated it had no objection to a repeater of up to 40 watts on Burke
Mountain, a request for higher power will need to be re-coordinated. For your review I have
attached a Public Notice that provides information to licensees and frequency coordinators about
the coordination process with Canada. The Bureau licensing staff is available to assist in the
Canadian coordination process and address any questions that you or St. Johnsbury may have.

I appreciate your interest in this matter. Please let me know if I can be of any further

assistance.
Sincerely, :
———-——_'.‘_.—‘
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Tom Wheeler

Enclosure
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The Honorable Peter Welch

U.S. House of Representatives

2303 Rayburn House Office Building
Washington, D.C. 20515

Dear Senator Welch:

Thank you for your letter concerning the important public safety licensing issue raised by
your constituents in the Town of St. Johnsbury, Vermont. Your views on this issue are very
important to us.

I wholeheartedly agree that efficient and effective communication during emergencies is
critical. It appears that your constituents in the Town of St. Johnsbury did not file the proper
documentation to justify operating at power levels exceeding the limits currently set forth in our
rules. Because I understand the importance of this issue to you, I encourage your constituents in
St. Johnsbury to contact staff in the Commission’s Public Safety and Homeland Security Bureau
if they need further assistance in this matter.

The Commission’s Part 90 rules set forth a formula to determine the maximum power
level at which a public safety radio licensee may operate. This formula is based on the
applicant’s proposed antenna height and its proposed service area. Applicants who seek to
exceed these formula-based power limits must either request a waiver of our rules or provide an
engineering analysis demonstrating that the proposed facilities will not exceed a certain signal
level at the edge of the applicant’s proposed service area.

In this case, St. Johnsbury sought to operate at power levels in excess of the maximum
power levels allowed under our rules. However, St. Johnsbury did not file an engineering
analysis justifying this increased power level nor did it otherwise seek a waiver of our rules.
Therefore, while St. Johnsbury’s license application was granted, the power level authorized
under this license was lower than that power level requested in St. Johnsbury’s application. !

Unfortunately, St. Johnsbury is outside the period for seeking timely reconsideration of
the Bureau’s decision. However, St. Johnsbury is not precluded from filing a new application to
operate a repeater on Burke Mountain. Such an application must be submitted through an FCC-
certified frequency coordinator, and if the application seeks authorization to exceed the

! Our records indicate that the application filed by St. Johnsbury through its frequency coordinator (file no.
004749692) sought authorization for a 40-watt repeater at Burke Mountain. Staff recently contacted the frequency
coordinator and learned that St. Johnsbury initially sought a power of 100 watts, but that the frequency coordinator
suggested that St. Johnsbury apply for 40 watts, given the proposed area of operation. Based on the proposed
antenna height and service area in the application, the Commission’s Public Safety and Homeland Security Bureau
(Bureau) authorized a maximum power of 19.22 watts based on the formula set forth in Section 90.205 of the
Commission’s rules.
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maximum power specified in Section 90.205, it must include an engineering analysis or,
alternatively, a request for waiver of Section 90.205, supported by a showing of good cause.

The new application will also need to go through cross-border coordination with Canada.
While Canada previously indicated it had no objection to a repeater of up to 40 watts on Burke
Mountain, a request for higher power will need to be re-coordinated. For your review I have
attached a Public Notice that provides information to licensees and frequency coordinators about
the coordination process with Canada. The Bureau licensing staff is available to assist in the
Canadian coordination process and address any questions that you or St. Johnsbury may have.

I appreciate your interest in this matter. Please let me know if I can be of any further
assistance.

Sincerely,

P

Tom Wheeler

Enclosure



