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Dear Mr. Engle: 

Released: December 14, 1995 

In your letter of April 19, 1995, you asked whether a 
cable operator can use the channel adjustment method­
ology and license fee reserve that the Commission adopted 
in its Sixth Order on Reconsideration, Fifth Report and 
Order and Seventh Notice of Proposed Rulemaking in MM 
Docket No. 92-266 for the purpose of adding a channel 
that carries a low-power television (LPTV) station that has 
not been afforded must carry status. This channel adjust­
ment methodology and license fee reserve can be used for 
the purpose of adding new channels that carry any services 
that cable operators decide to offer on their cable program­
ming service tiers (CPST) or, for those operators that have 
only one regulated tier, the basic service tier (BST). See 47 
C.F.R. § 76.922(g)(3). 

Therefore, if an operator adds an LPTV signal to a CPST 
or to a BST (if the operator has only one regulated tier), 
the operator can take the 20 cents per channel adjustment 
and use a portion of the 30 cents license fee reserve to pay 
for programming costs. However, if the operator has a BST 
and CPST and adds the LPTV to the BST. the operator is 
not permitted to adjust rates on the BST by using the new 
channel adjustment methodology and license fee reserve. In 
this case, the operator would only be permitted to adjust its 
rates by using the initial going forward rules. See 47 C.F.R. 
§ 76.922(g)(2). 

I hope this answers your question. If you have any 
further questions, please do not hesitate to contact Nancy 
Stevenson at (202) 416-0800. 

Sincerely, 

Meredith J. Jones 
Chief, Cable Services Bureau 
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